اتومبیل های خودمختار یا بدون راننده وسیله نقلیه ای است که می تواند محیط خود را حس کند و بدون دخالت انسان کار کند.ایده ماشین های بدون راننده به دهه ۱۹۳۰ برمیگردد که توسط شرکت جنرال موتورز در نمایشگاهی در سال ۱۹۳۹ معرفی شد و در سال ۱۹۵۸ به واقعیت تبدیل شد.
یک مسافر انسانی در هر زمانی موظف نیست که کنترل وسیله نقلیه را در دست بگیرد و اصلاً نیازی نیست که مسافر انسانی در وسیله نقلیه حضور داشته باشد. یک خودروی خودمختار می تواند به هر جایی که یک خودروی سنتی می رود، برود و هر کاری را که یک راننده انسانی با تجربه انجام می دهد انجام دهد.
خودروهای بدون راننده چگونه کار می کنند؟
اتومبیل های بدون راننده برای اجرای نرمافزار به حسگرها، محرکها، الگوریتمهای پیچیده، سیستمهای یادگیری ماشین و پردازندههای قدرتمند متکی هستند.
خودروهای بدون راننده نقشه ای از محیط اطراف خود را بر اساس انواع سنسورهای واقع در قسمت های مختلف خودرو ایجاد و نگهداری می کنند. سنسورهای رادار موقعیت خودروهای مجاور را کنترل می کنند.
دوربین های فیلمبرداری چراغ های راهنمایی را تشخیص می دهند، علائم جاده را می خوانند، وسایل نقلیه دیگر را ردیابی می کنند و به دنبال عابران پیاده می گردند. حسگرهای Lidar (تشخیص نور و محدوده) پالسهای نور را از محیط اطراف خودرو منعکس میکنند تا فاصلهها را اندازهگیری کنند.
لبههای جاده و خطها را شناسایی می کنند. سنسورهای اولتراسونیک در چرخها موانع و سایر وسایل نقلیه را هنگام پارک کردن تشخیص میدهند.
سپس نرمافزار پیچیده تمام این ورودی حسی را پردازش میکند، مسیری را ترسیم میکند و دستورالعملهایی را به محرکهای خودرو میفرستد که شتاب، ترمز و فرمان را کنترل میکنند.
قوانین سخت کد شده، الگوریتمهای اجتناب از موانع، مدلسازی پیشبینیکننده و تشخیص اشیا به نرمافزار کمک میکنند تا قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت کند و موانع را طی کند.
چالشهای خودروهای بدون سر نشین چیست؟
خودروهای بدون سرنشین در چندین بخش از جهان در حال آزمایش هستند، اما هیچ کدام هنوز در دسترس عموم قرار نگرفته است. ما هنوز سالها با آن فاصله داریم. چالش ها از فناوری و قانون گذاری گرفته تا محیطی و فلسفی متغیر است. در اینجا فقط برخی از ناشناخته ها آورده شده است.
شرایط آب و هوایی
چه اتفاقی میافتد وقتی یک خودروی بدون راننده در بارش شدید رانندگی میکند؟ اگر لایه ای از برف در جاده باشد، جداکننده های خطوط ناپدید می شوند. اگر نشانهها توسط آب، روغن، یخ یا زبالهها پوشیده شده باشند، دوربینها و حسگرها چگونه علامتگذاری خطوط را ردیابی میکنند؟
شرایط و قوانین راهنمایی و رانندگی
آیا خودروهای بدون راننده در تونل ها یا روی پل ها مشکل خواهند داشت؟ آنها در ترافیک سپر به سپر چگونه عمل خواهند کرد؟ آیا خودروهای خودران به یک خط مشخص منتقل می شوند؟
از دست دادن شغل
کسانی که برای امرار معاش به رانندگی وابسته هستند، ممکن است با معرفی خودروهای بدون سرنشین، شغل خود را منسوخ کنند. کسانی که در صنعت حمل و نقل، رانندگان اتوبوس، رانندگان تاکسی مشغول به کار هستند، همگی باید شغل جدیدی پیدا کنند.
خطای ماشین
هنگام بررسی مزایا و معایب خودروهای بدون راننده باید خطای ماشین را در نظر گرفت . در حالی که اکثر موافقان خودروهای خودران به احتمال زیاد از وقوع تصادفات بیشتر جلوگیری می کنند، خطر تصادفات ناشی از خطای ماشین را به طور کامل از بین نمی برد.
علاوه بر این، اگر نرم افزار یا هر بخشی از وسیله نقلیه از کار بیفتد، یک وسیله نقلیه خودران می تواند راننده را در معرض خطر بیشتری نسبت به زمانی که راننده شخصاً کنترل وسیله نقلیه را در دست بگیرد، قرار دهد.
مسئولیت تصادف
چه کسی در قبال تصادفات ناشی از خودروی بدون سرنشین مسئول است؟ سازنده؟ مسافر انسان؟ آخرین نقشه ها نشان می دهد که یک خودرو بدون سرنشین داشبورد یا فرمان نخواهد داشت، بنابراین یک مسافر انسانی حتی گزینه ای برای کنترل وسیله نقلیه در مواقع اضطراری نخواهد داشت.
هوش مصنوعی در مقابل هوش هیجانی در اتومبیل های بدون سرنشین
رانندگان انسانی به نشانه های ظریف و ارتباطات غیرکلامی – مانند تماس چشمی با عابران پیاده یا خواندن حالات صورت و زبان بدن سایر رانندگان برای قضاوت در چند ثانیه و پیش بینی رفتارها متکی هستند.
آیا خودروهای بدون سر نشین قادر به تکرار این ارتباط خواهند بود؟ آیا آنها مانند رانندگان انسان، غرایز نجات دهنده زندگی را خواهند داشت؟
مزایای خودروهای بدون سرنشین چیست؟
یکی از مهمترین مزایای خودروهای بدون سرنشین، توانایی آنها در برقراری ارتباط با یکدیگر است. با این توانایی برای برقراری ارتباط در زمان واقعی، خودروها می توانند به طور موثر در فواصل بهینه از یکدیگر سفر کنند.آنها همچنین بهترین مسیر را برای شما تعیین میکنند تا راه بندانهای ترافیکی سپر به سپر را از بین ببرند.
یکی دیگر از فاکتورهای مهم در سنجش مزایا و معایب خودروهای بدون سرنشین هزینه برای جامعه است. گزارش ها نشان داده اند که وسایل نقلی بدون سرنشین می توانند به صرفه جویی در حدود ۸۰۰ میلیارد دلار در سال کمک کنند.
کاهش هزینههای مربوط به تصادف خودرو، کاهش فشار بر سیستم مراقبتهای بهداشتی، حملونقل کارآمدتر، صرفهجویی در سوخت بهتر و موارد دیگر، همگی میتوانند به صرفهجویی کلی در هزینههای اجتماعی کمک کنند.
همچنین برای کسانی که نمیتوانند یا ترجیح میدهند رانندگی نکنند،خودروهای بدون سرنشین میتوانند یک وسیله حملونقل مطمئن باشند. افراد دارای معلولیت یا افراد مسن می توانند بدون اینکه دیگران را در معرض خطر قرار دهند، سوار اتومبیل بدون سرنشین شوند.
یکی دیگر از عوامل مهم در بحث موافقان و مخالفان خودروهای بدون سرنشین ، محیط است. خودروهای بدون سرنشین به جای استفاده از موتورهای احتراق داخلی، احتمالاً الکتریکی خواهند بود.
علاوه بر این، سرعت ثابتی که خودروهای خودران با آن حرکت خواهند کرد، ترمز و شتاب ثابت را کاهش می دهد. همه این عوامل به کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و پایدارتر شدن از نظر زیست محیطی کمک می کنند.